רואה חשבון לעמותה – האם אני חייב?
תפקיד רואה החשבון בעמותה חשוב והכרחי.
נכון, לא תמיד החוק מחייב את העמותה בהעסקת רואה חשבון, אך מינוי רואה חשבון לעמותה מביא ערך מוסף גדול מאוד ויכול להואיל למלכ"ר בצורות רבות.
ראשית, על העמותה לעמוד בתקנות שונות ובחוקים רבים הן מצד רשויות המס (מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי) והן מצד רשויות ממשלה אחרות, כגון רשם העמותות והחשב הכללי באוצר (לעמותות נתמכות). אי עמידה בחוקים ובהוראות יגרמו להטלת סנקציות קשות על העמותה כגון שלילת אישור ניהול תקין מצד רשם העמותות או הטלת קנסות וחיובים כספיים מצד רשויות המס.
כמו כן, ישנה חשיבות רבה במינוי רואה חשבון אחד אשר ינהל את כל ענייניה הכספיים של העמותה ואשר יהיה אחראי גם על הנהלת החשבונות, גם על הגשת הדוחות לרשויות המס ויהיה מעורב כל העת בפעילות העמותה וכך יוכל לפקח מקרוב על כל הנעשה.
לעיתים קרובות אנו נתקלים בעמותות אשר מטעמי חיסכון מפצלות את האחריות לנושאים החשבונאיים: את הנהלת החשבונות עושה במחיר מוזל האח של אחד מחברי העמותה, את הדו"ח הכספי מכין מתנדב אשר מבין קצת בכספים ואת הבקשה לניהול תקין לרשם העמותות מכין אחד מחברי ההנהלה אשר "יש לו גישה" למחשבים.
ואז… מקבלים מכתב מרשם העמותות שהעמותה חורגת מאחוז ההנהלה וכלליות המותר לפי החוק ו/או שמורשה החתימה שמינתה העמותה הינו מנכ"ל העמותה שאינו חבר ועד ולכן לפי התקנון המצוי של העמותה הוא אינו יכול לשמש בתפקיד זה וגם הפרטים שהוזנו בדוח המקוון של הרשם אינו תואם לפרוטוקול האסיפה שהמציאה העמותה.
בקיצור – בלאגן!
למעט כל העניינים החשבונאיים הפורמליים, העסקת רואה חשבון אשר מומחיותו בעמותות, יכול לתת לעמותה ערך מוסף גדול מאוד שיתבטא ביעוץ שוטף במהלך כל השנה, הוא יוכל לכוון את הנהלת העמותה באופן פעילותה בהתאם לכל הוראות החוק הרבות, הוא יכיר את ההתנהלות הכספית של העמותה מהשלב הראשון של הנהלת החשבונות ועד הכנת הדוח הכספי הסופי ויתן לעמותה את כל השירותים שהיא זקוקה להם במקום אחד, ללא צורך לחפש כל פעם מישהו אשר מבין בעניין אחד ומישהו אחר המבין בעניין שני.
לסיכום – העסקת רואה חשבון בעמותה אמנם עולה כסף אבל יכולה לחסוך הרבה עוגמת נפש ובעיות במהלך פעילותה, תמיד שימו לנגד עינכם עלות מול תועלת.