מיסוי בעמותות
כאשר אנחנו חושבים על המושג "עמותה" בהקשר של מיסוי אנו חושבים מיד על עולם ללא מיסים. האומנם?
חברה עיסקית משלמת מס הכנסה על הכנסותיה בשיעור של 25% (נכון לשנת 2016). לעומת זאת, חברה עיסקית יכולה להתקזז מול שלטונות מע"מ במס התשומות על הוצאותיה בשיעור של 17% (נכון לשנת 2016). את המע"מ שהחברה משלמת על הכנסותיה היא גובה מהלקוח באמצעות ייקור המוצר או השירות.
מה קורה בעמותה?
על הכנסותיה, העמותה אינה משלמת מע"מ ולכן היא אינה גובה זאת מהלקוחות/תורמים. את המע"מ שהיא משלמת על הוצאותיה היא לא מקבלת חזרה וכך יוצא שהוצאותיה גבוהות ב-17% מההוצאות של חברה עיסקית. בנוסף, על עמותה חל מס נוסף שאין על חברה עיסקית וזהו מס השכר.
מס שכר בעמותה
מקור מס זה הוא בחוק מע"מ, כמה שזה ישמע מוזר. מס שכר מחליף את המע"מ אשר העמותה קיבלה פטור לגביו. בסע' 4 לחוק מע"מ נקבע כי מלכ"ר ישלם מס שכר על שכר עבודה שהוא משלם לעובדיו והוא בגובה 50% משיעור המע"מ שחל על כל המשק.
בזמן חקיקת החוק היה שיעור המע"מ 15% ולכן נקבע כי שיעור מס השכר יעמוד על 7.5% מהשכר.
ברבות השנים השתנה שיעור המע"מ אך מס השכר נשאר קבוע על פי תקנות שהתקינו בזמן השינויים שבוצעו באחוז המע"מ.
כל שכר המוגדר כשכר עבודה, כולל תשלומי פיצויי פרישה החיבים במס – חייבים במס שכר!
שימו לב – נקודת אור קטנה לעמותות הקטנות:
עמותה שסך כל שכר העבודה ששילמה בשנת מס אינו עולה על 178,327 ₪ אינה חייבת בתשלום מס שכר כלל – לכן, עמותות המתקרבות לסכום זה, כלכלו צעדכם בתבונה!
מס הכנסה בעמותה
עמותה אשר מוגדרת מוסד ציבורי לפי סע' 9(2) לפקודת מס הכנסה פטורה ממס על הכנסותיה.
שימו לב כי אתם עומדים בתנאי הסעיף (7 חברי עמותה לפחות, לדוגמא) אחרת אתם עלולים בבוא היום להדרש על ידי רשויות המס בתשלום של 25% מס על העודפים שלכם.
הטענה כי "אנחנו עמותה" לא תופסת – ישנם עמותות אשר משלמות מיסים!!!
מע"מ בעמותות
עמותה אשר קיבלה מעמד "מלכ"ר" פטורה מתשלום מע"מ על הכנסותיה. שימו לב כי בידכם תעודת מלכ"ר שהונפקה לכם על ידי מס ערך מוסף. גם כאן, הפטור אינו אוטומטי בשל היותכם עמותה, אך בניגוד למס הכנסה שם אין צורך באישור רישמי להיותכם "מוסד ציבורי", במע"מ האישור המקדמי חובה!
לסיכום: ישנם היבטים רבים של מיסוי בעמותות וחובה עליכם לבדוק שהעמותה אכן עומדת בכל התנאים לקבלת פטור ממס הכנסה וממס ערך מוסף.